mag3 toptips header

3 zásadní tipy, jak se vyhnout poruchám na cestách

Publikováno 30. března 2023 - 5 minuta ( y) čtení

Každý kamioňák, kterého potkala na cestách porucha, velmi dobře ví, jak stresující, drahé a časově náročné to může být – ale lze se tomu snadno vyhnout!

Oprava v terénu může stát až čtyřikrát tolik co stejná oprava v dílně! Řidiči donucení zastavit kvůli poruše u postranní čáry musejí čekat na odtah (ztracený čas), čekat na díly (další ztracený čas) a také čekat na nouzovou opravu (ještě mnohem více ztraceného času)! A kromě toho nejsou kamion ani zboží na cestě – což je zásadní rána pro váš hospodářský výsledek.

Proto přinášíme 3 tipy jak ušetřit čas a peníze!

tipy 1

Plánujte dopředu

S trochou preventivní údržby můžete ušetřit až 50 %* na opravách, zlepšit celkovou bezpečnost a prodloužit životnost vašeho vozového parku.

Školte své řidiče a techniky tak, aby před každou cestou zajistili, že je vozidlo způsobilé k provozu na silnici. Vizuální kontrola poškození a kontrola tlaku v pneumatikách před a po cestě je dobré nejen z hlediska úspory paliva a běžného opotřebení, ale může také pomoci předcházet defektům, které tvoří až 25 %* poruch na silnicích.

Preventivní údržba zahrnuje také vizuální kontrolu dalších oblastí, jako jsou:

  • zrcátka,
    stěrače,
    přední sklo,
    brzdy,
    olej,
    hladina chladicí kapaliny
    a světla, abyste identifikovali drobné problémy dříve, než se z nich stanou problémy zásadní.
    Plánování oprav a ladění/vylepšení mimo pracovní hodiny může dobu odstávky ještě zkrátit.

tipy 2

Hledejte signály

Všem poruchám se bohužel předejít nedá, ale některým ano. Naučte svůj tým hledat klíčové signály již při cestě. Například – problikávání světel na volnoběh může značit problém s alternátorem nebo baterií, přehřívání pak může značit například potíže s chladičem. A pokud se tyto problémy neřeší včas, mohou vést k závažným poruchám motoru. Signály mohou být někdy zcela jasné, jako třeba blikání kontrolky "kontrola oleje“.

Ačkoli je snadné takový problém "odložit na zítřek“, únik oleje může způsobit poruchu motoru nebo poškodit jiné části vozu.

tipy 3

Mějte vždy připraven plán

I ten nejlépe udržovaný nákladní vůz se může porouchat, takže je naprosto zásadní, aby všichni věděli, co dělat, když zůstanou stát kvůli poruše na krajnici. Ze všeho nejdůležitější je bezpečnost řidiče a kolem projíždějící dopravy. Řidiči by měli vědět, komu zavolat, jak zajistit kola nebo jinak zabezpečit samotný nákladní vůz a znát bezpečnostní havarijní protokol.

S postupným vývojem technologie se zjednodušují procedury prediktivní údržby. Tento daty řízený přístup k údržbě spoléhá na palubní snímače a pokročilé digitální systémy, které automaticky detekují problémy ještě předtím, než nastanou, umožňují včasné objednání dílů, lepší plánování oprav a také lepší alokaci času techniků a řidičů.

Ať už se váš vozový park spoléhá na snímače nebo vlastních pět smyslů, to podstatné zůstává stejné: předvídání problémů a údržba pomohou minimalizovat budoucí poruchy a udrží váš vozový park na silnicích!

mag3 toptips highlight

Michelin ONCall: asistenční služba při poruchách pneumatik


Jelikož byste nikdy neměli nechat zákazníka čekat, nic by nemělo držet váš vozový park mimo silnice.

Objevte naši asistenční službu pro nákladní vozidla, která kombinuje jednoduchost, rychlost a efektivitu. V případě nehody na evropských silnicích stačí zavolat nebo kliknout a pomoc se dá okamžitě do pohybu!

Přidejte se ke komunitě

 

Zadáním své e-mailové adresy a kliknutím na tlačítko níže souhlasím s podmínkami používání a potvrzuji, že jsem si přečetl/a zásady ochrany osobních údajů.

Jste…
Koncový uživatel Prodejce pneumatik Jiné
common.error.invalidField:This field is invalid
20 a méně vozů Více než 20 vozů Nespravuji žádné nákladní vozy
common.error.invalidField:This field is invalid
common.error.invalidField:This field is invalid
common.error.invalidField:This field is invalid

Používáte zastaralý webový prohlížeč.

Používáte prohlížeč, který tyto webové stránky nepodporují. Znamená to, že některé funkce nemusí pracovat podle očekávání. To může mít za následek nezvyklé chování při procházení stránek.

Pokud chcete plně využít všech výhod těchto webových stránek, použijte nebo upgradujte/nainstalujte jeden z následujících prohlížečů.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+