White transporter driving inside the city

header hd

White transporter driving inside the city

Dodávka: 4 kritéria pro výběr udržitelnějších pneumatik

Publikováno 8. února 2023 - 2 minuta ( y) čtení

Odvětví přepravy má dnes obrovský vliv na životní prostředí. Pneumatika přitom hraje významnou roli: analýzy životního cyklu pneumatiky ukazují, že většina dopadu na životní prostředí souvisí s fází užívání pneumatiky. Pojďme se společně podívat na to, jaké faktory je třeba při výběru pneumatiky pro dodávku brát v potaz.

Stéphane Lam, manažer marketingu produktů řady Michelin Urban Business Line, nám k tomu poví víc.

stephanelam

Stéphane Lam, manažer marketingu produktů řady
Michelin Urban Business Line

Kritérium 1 – životnost

Čím déle pneumatika vydrží, tím pomaleji se opotřebovává a vytváří méně odpadu.

V průměru pneumatiky MICHELIN Agilis CrossClimate ujedou minimálně o 25 % kilometrů více než jejich hlavní letní a zimní konkurenti a o 39 % kilometrů více než jejich hlavní celoroční konkurenti (1, 2, 3).

Pro zvýšení kilometrového výkonu se výrobci pneumatik zaměřují na další krok: propojené pneumatiky.

Takové pneumatiky umožní předjímavou údržbu, která zabrání předčasné výměně pneumatiky. Znamená to, že vydrží déle.

Nebude to trvat dlouho a propojené chytré pneumatiky, které se již používají v nákladní dopravě, budou dostupné také pro užitková a lehká nákladní vozidla.

Kritérium 2 – valivý odpor a kompatibilita s elektromobily

Vzhledem k tomu, že prodej nových vozidel se spalovacím motorem má v Evropě skončit v roce 2035, zaměřuje se společnost Michelin na inovativní pneumatiky pro lehká nákladní vozidla, které jsou kompatibilní s přechodem na vozidla elektrická.
Vyšší hmotnost baterií, točivý moment elektromotoru a rekuperační brzdění: všechny tyto faktory urychlují opotřebení pneumatik.

Proto je nezbytné zvolit pneumatiky, které mají nízký valivý odpor * pro delší dojezd vozidla a potřebné jízdní a bezpečnostní vlastnosti bez ohledu na jízdní podmínky.

* Jedná se o odpor, který působí na pneumatiku při jejím odvalování po daném povrchu. Hlavními příčinami jsou deformace pneumatiky, aerodynamický odpor a tření se zemí.

 

Kritérium 3 – odolnost

V náročném městském prostředí, kde se dodávky často intenzivně používají, dochází u pneumatik běžně k nárazům. Odolná pneumatika však nárazům lépe odolá, a tudíž není třeba ji předčasně vyměnit.

V této oblasti je společnost Michelin průkopníkem. Vyvinula totiž pro svou řadu dodávkových pneumatik MICHELIN Agilis zpevňující chrániče bočnic.

 

Kritérium 4 – celoroční pneumatika

V Evropě byl výběr pneumatik v segmentu lehkých nákladních a užitkových vozidel až do nynějška rozdělen do dvou hlavních kategorií: na letní pneumatiky a zimní pneumatiky.
V roce 2018 společnost Michelin přišla se zcela novou nekompromisní celoroční pneumatikou MICHELIN Agilis CrossClimate.

Cílem a současně výzvou bylo vytvořit univerzální pneumatiku, které se dokonale hodí do všech ročních období. Taková pneumatika musela:

- zajišťovat skvělé jízdní výkony na mokrých vozovkách,
- optimalizovat brzdění a zrychlování na zasněžených silnicích,
- poskytovat dobrou životnost a kilometrový výkon,
- být dostatečně odolná (zvláště pak její bočnice), aby odolávala agresivnímu prostředí v městském provozu.

Skupina Michelin navíc využívá prvky vyvinuté pro řadu autobusových pneumatik. Jedná se například o jedinečné ochranné štíty bočnic u nejnovějších řad pneumatik pro lehká nákladní vozidla.

Pneumatika MICHELIN Agilis CrossClimate je vybavena četnými inovacemi, které zvyšují její bezpečnost, jízdní komfort a životnost, ale současně zachovávají vyvážené vlastnosti, aby nedocházelo ke zvýšení spotřeby paliva jak u lehkých nákladních, tak u užitkových vozidel.

Kromě těchto vlastností ohleduplných k životnímu prostředí hledají výrobci také nová udržitelná řešení. Skupina Michelin si stanovila za cíl u všech komponentů svých pneumatik používat do roku 2030 40 % udržitelných materiálů a do roku 2050 dokonce 100 % udržitelných materiálů. Pneumatiky budou postupně tvořeny z recyklovaných, biologicky získávaných a obnovitelných materiálů.

  •  

Zdroje

(1) Testy životnosti, které na žádost společnosti Michelin uskutečnilo v roce 2017 testovací centrum DEKRA na pneumatikách s rozměrem 235/65R16C 115/113 R namontovaných na vozidle Mercedes-Benz Sprinter. V porovnání s klíčovými konkurenčními letními, zimními a celoročními pneumatikami třídy premium (LETNÍ: MICHELIN Agilis CrossClimate (50 145 km); BRIDGESTONE Duravis 660 (42 760 km), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (29 660 km), ZIMNÍ: MICHELIN Agilis CrossClimate (50 412 km), CONTINENTAL VanContact Winter (32 863 km), PIRELLI Carrier™ Winter (33 009 km); CELOROČNÍ: MICHELIN Agilis CrossClimate (47 702 km), CONTINENTAL VanContact™4Season (21 396 km), PIRELLI Carrier™ All Season (30 467 km), GOODYEAR Vector 4 Seasons (29 790 km)).

(2) Dlouhá životnost – Testy životnosti, které na žádost společnosti Michelin uskutečnilo v roce 2017 testovací centrum DEKRA na pneumatikách s rozměrem 235/65R16C 115/113 R namontovaných na vozidle Mercedes-Benz Sprinter. V porovnání s klíčovými konkurenčními letními, zimními a celoročními pneumatikami třídy premium (LETNÍ: MICHELIN Agilis CrossClimate (50 145 km); BRIDGESTONE Duravis 660 (42 760 km), CONTINENTAL ContiVanContact™ 100 (29 660 km), ZIMNÍ: MICHELIN Agilis CrossClimate (50 412 km), CONTINENTAL VanContact Winter (32 863 km), PIRELLI Carrier™ Winter (33 009 km); CELOROČNÍ: MICHELIN Agilis CrossClimate (47 702 km), CONTINENTAL VanContact™4Season (21 396 km), PIRELLI Carrier™ All Season (30 467 km), GOODYEAR Vector 4 Seasons (29 790 km)).

(3) Dlouhá životnost – Interní test Michelin uskutečněný za přítomnosti testovacího centra DEKRA (trať Narbonne) v prosinci 2020 až únoru 2021 na pneumatikách s rozměrem 235/65R16C 115/113 R obutých na vozidle Renault Master. Test porovnával pneumatiku MICHELIN Agilis CrossClimate (29 789 km) s pneumatikami BRIDGESTONE Duravis All Season (22 023 km).

Test životnosti v průměrném reálném užití (D50) na vzdálenosti 9 421 km a s odhadovanou životností při hloubce běhounu 1,6 mm.

Výsledky se mohou lišit v závislosti na silničních a povětrnostních podmínkách.

Používáte zastaralý webový prohlížeč.

Používáte prohlížeč, který tyto webové stránky nepodporují. Znamená to, že některé funkce nemusí pracovat podle očekávání. To může mít za následek nezvyklé chování při procházení stránek.

Pokud chcete plně využít všech výhod těchto webových stránek, použijte nebo upgradujte/nainstalujte jeden z následujících prohlížečů.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+